afstudeertalent n00b verdient Top Naeff Prijs

n00b – Laura Bakker en Isabelle Kafando – wint Top Naeff Prijs

Juryrapport Top Naeff Prijs 2021

De Top Naeff Prijs is de oudste studentenprijs die er bestaat en is vernoemd naar schrijver, toneelcriticus en essayist Top Naeff. Zij was in de eerste helft van de vorige eeuw een voorvechtster voor kwaliteit bij het Nederlandse toneel omdat daar volgens haar een groot gebrek aan was. Kort na haar overlijden werd deze prijs in het leven geroepen om nieuw talent te stimuleren.

Dit jaar is de Top Naeff Prijs ten eerste een ode aan ALLE afstuderenden. 

Beste studenten, met ambitie en volharding trotseerden jullie alle beperkende maatregelen als gevolg van de pandemie. 

De jury heeft jullie met bewondering gevolgd. Veelal digitaal en een enkele keer hadden we het voorrecht om in een zeer select gezelschap toch bij een live performance aanwezig te zijn. Noodgedwongen, maar met volle overtuiging zochten jullie de mogelijkheden op van wat er WEL kon en zo maakten jullie nieuwe vormen. 

Het is niet makkelijk om onder dit gesternte af te studeren, maar  jullie zijn er. Jullie staan als een huis. Met inventiviteit en daadkracht presenteerden jullie gedurende het afgelopen jaar, en tijdens het festival be-CONNECTED, het meest uitlopende werk. Het varieerde van videoinstallaties, een film die tot theater was gemaakt die vervolgens weer een film werd, podcasts, videoclips, een reis door heel decor met verschillende kamers en we werden ondergedompeld in een feest. 

Als deze energie en creativiteit een voorbode is voor de toekomst dan staat het Nederlandse theater nog een hoop moois te wachten. Daarom is deze Top Naeff Prijs in de eerste plaats een ode aan:

Laura Bakker, Sebastiaan de Bie, Gijs Blom, Ruth Borg, Teunie de Brouwer, Gijs de Corte, Roos Dickmann, Charlotte Gillain, Fjodor Jozefzoon, Niels van Heijningen, Isabelle Kafando, Ronald Kalter, Karel Konings, Thor Louwerens, Nancy Masaba, Aleksej Ovsiannikov, Simone Peters, Valérie Pos, Tom de Ronde, Rachel Schuit, Ntianu Stuger, Jatou Sumbunu, Gerben Vaillaint & Marlijn van der  Veen.

En toch sprongen, binnen deze belofte voor het theater, er drie namen uit: Isabelle Kafando, Charlotte Gillain en Laura Bakker. 

Charlotte Gillian weet op het podium altijd de blik van het publiek te vangen. Ze is een voorbeeld van een creërende speler. Ze neemt de toeschouwer mee de verbeelding in, blijft verbonden met het nu en lijkt de situatie voortdurend te beheersen. De verbondenheid die zij toont tussen tekst en fysiek, haar plaatsing in de ruimte en de verhouding tot haar medespelers is sterk. Ze is een goede beweger waarbij het oogt alsof de bewegingen haar overkomen. Grote bewegingen verliezen bij haar nooit aan geloofwaardigheid. De jury waardeert het dat Charlotte het brede spectrum van wat mime kan zijn in zich lijkt te hebben. 

Laura Bakker en Isabelle Kafando presenteerden zich als duo onder de naam n00b! en gooiden ook hoge ogen bij de jury. Ze manifesteren zich als een tragisch clownsduo die de actualiteit een hak zet, het lef heeft om ongegeneerd gênant te zijn en meerdere speelstijlen beheerst. In hun mockumentary tonen ze met een schijnbaar gemak zowel het terloopse naturel als het grotesk absurde zonder uit de bocht te vliegen. De onderlinge interactie versterkt ieders individuele kwaliteiten.  

Los van de waardering voor hun kwaliteiten als performers ziet de jury in hen ook een voorbeeld van modern ondernemerschap. Met een mix aan inventiviteit, creativiteit en daadkracht zijn ze de crisis te lijf gegaan. De musical die strandde vermaakten ze tot een fakedocumentaire en ondertussen veroverden ze een finaleplaats in het Amsterdams Kleinkunst Festival. 

Met de naam n00b! presenteren Laura en Isabelle zich als de digitale onwetende beginneling maar op theatraal gebied ziet de jury twee spelers die ruimschoots klaar zijn voor de beroepspraktijk én tegelijkertijd veel potentie hebben voor een verdere ontwikkeling.

Het is “tof dat ze qua uiterlijk best wel opposites zijn, maar qua kwaliteit en talent, echt top, top zijn. Laura is zo, zo intens grappig: ze heeft en Hans Teeuwen en Charlie Chaplin en Elise Schaap. Maar ze is ook Carice van Houten. Heel engelachtig iets, iets dat je niet kan grijpen.” (citaat uit : n00b de musical – de documentaire, de final cut met deleted scènes.)

De Top Naeff prijs 2021 gaat naar Laura Bakker en Isabelle Kafando.

Jury met winnaars ATD prijzen

Santino Slootweg

Jeroen de Beer

Lois Maat

Sabrina van Halderen

Christiaan Mooij

zie ook: https://www.atd.ahk.nl/actueel/nieuws/2021/6/atd-fonds-reikt-top-naeff-prijs-andre-veltkamp-beurs-en-henny-kamerman-dansersprijs-uit/

Naast de Top Naeff Prijs won het duo dezelfde dag ook jury en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival . Zie hier meer: https://www.atd.ahk.nl/actueel/nieuws/2021/7/n00b-driedubbele-winnaar/

vragen en opmerkingen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s